Siirry sisältöön

Raskausdiabetes

Jos olet saanut raskausdiabetes diagnoosin, ei hätää, saat apua neuvolasta sekä sivustomme kautta. Raskausdiabetes voi tuoda monenlaisia tunteita ja ajatuksia, tuo näitä rohkeasti esille neuvolassa tai lähipiirissäsi.

Ensimmäiseksi suosittelemme tutustumaan elintapamuutoksen aloitukseen ja onnistumiseen. Tutustu tämän jälkeen raskausdiabetekseen luotettavan tiedon pohjalta. Luultavasti neuvolassa olet saanut jo ohjauksen aiheesta, mutta sivustomme tuella voit syventää omahoitosi tietotaustaa. Tärkeintä omahoidon tueksi on tuntea ja tiedostaa luotettavan, ajantasaisen tiedon lähteet. Olemme koonneet sinulle alle luotettavaa tietoa raskausdiabeteksen omahoidon tueksi.

Pohdi tämän jälkeen, mitä elintapamuutoksia voisit tehdä raskausdiabeteksen kannalta? Voisitko liikkua pari kertaa viikossa enemmän tai tarkastella ruokavaliotasi? Lähde tämän jälkeen tutustumaan eri paketteihin tarpeesi mukaan. Omahoitoon kuuluu, että neuvola seuraa sinua taustalla. Tuo rohkeasti oivalluksesi tai tuen tarpeesi esille tarvittaessa.

Raskausdiabeteksen jälkeen tulisi verensokerin lisäksi seurata myös painoa, vyötärön ympärysmittaa, verenpainetta ja veren lipidipitoisuuksia (kolesteroli) 1–3 vuoden välein. Verensokeria voidaan seurata joko sokerirasituskokeella tai mittaamalla HbA1c (=sokerihemoglobiini).  Seurantaväli ja seurannan kesto määritellään diabeteksen riskitekijöiden mukaisesti. Edellä mainittuja voi pyytää tehtäväksi esimerkiksi työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa. Ole itse aktiivinen omien riskitekijöiden seurannassa!

Luotettava tieto raskausdiabeteksen tueksi

Näiltä nettisivustoilta saat turvallista tietoa raskausdiabeteksesta

Maksuttomat verkkokurssit

Spotify-podcast lista

Podcast-lista koostuu erilaisista aiheista, jotka liittyvät raskausdiabetekseen ja raskauteen kokonaisuudessaan. Aiheita ovat mm. ravitsemus, liikunta, mielenhyvinvointi, imetys, seksuaalisuus… Kuuntelemiseen et tarvitse Spotifyn Premium-versiota, podcast-lista avautuu selaimessa. Podcast-lista avautuu tästä.

Sosiaalinen media

Suosittelemme seuraamaan seuraavia, luotettavia sosiaalisen median kanavia:

  • Oma neuvolasi-some kanava
  • Instagramissa @oulunneuvolat, @kempeleen_neuvola, @liminganperhekeskus ja @tyrnavanneuvola
  • Instagram: @teratologinentietopalvelu, @katilonkahvitunti, @imetyksentukiry, @suomendiabetesliitto, @oyssynnytys, @tiedenaiset
  • Facebook: Teratologinen tietopalvelu- Äidin lääkeneuvonta (HUS),  Kätilön kahvitunti, Imetyksen tuki ry, Suomen Diabetesliitto ry, Oys Synnytys, Tiedenaiset

Vertaistuki

Vertaistuki

Raskausdiabetes ja äitiys tuo monenlaisia tunteita ja ajatuksia, yksi voimavara on saada keskustella vertaisen kanssa kokemuksistaan. Vertaistuen kannalta voi kohdata samanhenkisiä ihmisiä, joista voi saada parhaillaan uusia ystäviä. Kun itse näkee ja kuulee, miten joku on selviytynyt raskausdiabeteksen kanssa, herää toivoa. On rohkaisevaa nähdä, että saman kokeneet pystyvät onnelliseen elämään sairaudesta huolimatta. Vertaistuessa on tärkeää muistaa herkkyys ja asioiden ymmärtäminen toisen kannalta. Toinen voi kokea ravitsemuksen vaikeaksi ja toinen helpoksi- raskausdiabetes voi haastaa hyvin erilailla eri yksilöitä.

Sosiaalinen media on yksi vertaistuen muoto, mutta huomioi, että tieto voi olla epäluotettavaa. Ethän jaa omia terveystietojasi sosiaalisessa mediassa! Tarkista faktat neuvolan terveydenhoitajaltasi.

Vertaistukea löydät mm;