Siirry sisältöön

QR-koodit: helppo keino jakaa luotettavaa terveystietoa terveydenhuollossa

Tiesitkö, että QR-koodien tekeminen on yllättävän helppoa?

QR-koodit ovat hyvin yleisiä nykyaikana, niiden avulla voidaan esimerkiksi kerätä palautetta tai välittää tietoa. QR-koodi on ruutukoodi eli kaksiulotteiden viivakoodi. Sen päätarkoitus on luoda koodia, jota voidaan lukea nopeasti (QR= quick response). Ruutukoodi ei ole uusi keksintö, sillä ne ovat olleet olemassa jo 90-luvulta lähtien.

Miksi QR-koodeja tulisi hyödyntää? Niillä on lukemattomia käyttötarkoituksia sekä ne ovat helppokäyttöisiä. QR-koodien suosioon vaikuttaa älylaitteiden yleisyys. Terveydenhuollossa niitä voi hyödyntää luotettavan tiedon helppoon jakamiseen esimerkiksi asiakasohjauksessa. QR-koodien tekeminen onnistuu hyvin pöytätietokoneella. Koodin tekemiseen menee alle 5 minuuttia.

Mitä hyötyä koodeista on? Ne helpottavat ja nopeuttavat luotettavan tiedon jakamista, löytymistä sekä asiakkaan omahoidon perustan luomista. Terveydenhuollossa on hyvin tärkeää tunnistaa tutkittu, luotettava tieto asiakasohjauksen ja omahoidon tueksi. Terveydenhuollon ammattilainen voi ohjata neuvolassa raskausdiabetesäitiä koodien avulla turvallisen tiedon pariin. Neuvolassa ei tarvitse muistaa ulkoa eri luotettavan tiedon lähteitä, vaan ne voivat olla helposti koodien takana oman työn tukena. QR-koodit lisäävät näin turvallisuutta terveydenhuollon ammattilaisen omassa työssä sekä äidin omahoidossa.

QR-koodit voivat olla esim. neuvolan aulassa, info-televisioissa, terveydenhoitajan tai lääkärin työpöydällä vastaanottohuoneissa. Koodien takana voi olla mitä vain, esim. liikkumiseen eri vinkkejä raskausaikana tai Terveyskylän raskausdiabetes-osio.

Miten QR-koodi tehdään?
  1. Etsi haluamasi nettisivun linkki ja kopioi se
  2. Etsi nettihaulla ”QR-generaattori”. Osoite on https://www.qr-koodit.fi/generaattori.
  3. Liitä nettisivun linkki generaattorin tyhjään kenttään ”QR-koodin sisältö”
  4. Paina ”Luo QR-koodi” – koodisi on valmis
  5. Voit tietokoneesi ”Leikkaa ja luonnostele”-työkalulla ”leikata” koodin itsellesi talteen ja liittää esim. Wordiin, josta voit tulostaa koodin ulos paperille asiakasohjausta varten
  6. Kirjoita koodin alle nettisivun osoite, niin tiedät mitä koodi sisältää
Miten QR-koodia käytetään?
  1. Avaa älypuhelimesi kamera
  2. Osoita kameralla QR-koodia
  3. Kamera lukee koodin ja ehdottaa siirtymistä koodin sisältämälle nettisivulle

Huomioi, että kaikissa älypuhelimien kameroissa ei ole koodin lukijaa. Silloin asiakas voi ladata halutessaan QR-koodinlukija applikaation puhelimensa sovelluskaupasta tai mennä suoraan tarkoitetulle nettisivulle (joka lukee koodin alapuolella).

Vinkkinä, että Oulun neuvolassa raskausdiabeteksen vastaanotolla sekä Kempeleen neuvolassa hyödynnetään QR-koodia jo tiedon jakamisessa äideille yhteistyössä Digillä terveysvalmennusta-hankkeen kanssa! Koodi on terveydenhoitajan pöydällä, josta terveydenhoitaja ohjaa äitiä ottamaan luotettavan tiedon lähteet talteen itselleen suomeksi tai englanniksi.

Ei muuta kuin mielikuvitusta peliin ja jaa helposti luotettavaa terveystietoa!